WOSK - INFORMACJE
Wosk pszczeli, zwany również żółtym (łac. Cera flava), jest substancją wydzielaną przez pszczoły, która służy im do budowania plastrów w ulu.
W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72°C (w zależności od składu).
Wosk produkowany jest przez gruczoły woskowe znajdujące się na spodniej części odwłoka pszczoły robotnicy.
Wydzielina ta po wypłynięciu z kanalików wyprowadzających gruczołów zastyga na powierzchni oskórka pszczoły w postaci białych łuseczek, które pszczoły używają do budowy plastrów.
Produkcja wosku zależy od jej wieku. Największa jest w trzecim tygodniu życia pszczoły.
Wosk pszczeli to mieszanina kwasów organicznych, hydrokwasów, alkoholi jednohydroksylowych i dwuhydroksylowych, estrów i węglowodorów.
W zależności od uwarunkowań genetycznych rodziny pszczelej oraz czynników środowiskowych (pożytków) skład może się nieco zmieniać.
W wosku występują między innymi kwas palimitynowy, cerotynowy, melisowy, cerylowy, mirycylowy oraz estry kwasu octowego i walerianowego - to wszystko składa się na wosk. .
Barwa
Wydzielony na powierzchni odwłoka pszczoły ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty.
Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest między innymi domieszką kitu pszczelego. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemno żółtą a nawet ciemnobrązową.
Niekiedy wosk występuje w różnych odcieniach pomarańczowym, zielonym, oliwkowy.
Wosk pszczeli w lecznictwie
Wosk posiada zdolności lecznicze, dzięki karotenoidom i nienasyconym kwasom tłuszczowym. Za pomocą wosku pszczelego leczy się schorzenia skóry, zakażone rany, stany zapalne górnych dróg oddechowych. Znane jest również przeciwalergiczne działanie wosku pszczelego. Żucie plastra miodowego wzmacnia dziąsła i zęby, co jest pomocne w leczeniu paradontozy. Wosk znalazł zastosowanie w leczeniu kataru siennego, szeregu chorób skóry, wrzodów, czyraków, skaleczeń, ran, artretyzmu, dny, schorzeń reumatycznych, również jako środek ochronny skóry. Wosk powszechnie stosuje się w kosmetyce jako składnik kremów, maści.
Świece woskowe
Świece woskowe wydzielają przyjemny, miodowo-propolisowy aromat,
Płonąca świeca woskowa to prawdziwie naturalne źródło światła. Naturalny, bezdymny, "ciepły" płomień świecy woskowej urzeka każdego. Przyjemny zapach miodowo-propolisowy uspokaja, poprawia samopoczucie. Nic dziwnego, że świece woskowe od tysięcy lat używane są w świątyniach jako źródło ofiary, światła "bez skazy".
Płonąca świeca woskowa:
- likwiduje szkodliwe zapachy naturalne i sztuczne, w tym zapach dymu tytoniowego, odświeża powietrze, nasyca je przyjemnym miodowym aromatem
- korzystnie ujemnie jonizuje powietrze, co bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie, koncentrację, działa uspokajająco, wycisza
- likwiduje bądź zmniejsza szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego monitorów, telewizorów, kuchenek i innych urządzeń elektrycznych
- neutralizuje szkodliwe dla organizmu promieniowanie podziemnych żył wodnych.
Źródło:
Encyklopedia pszczelarska, PWRiL, Warszawa 1989.

